Home » Bach Bloesem » Holly

Holly ~

Holly wordt vaak gezien als de remedie tegen woede – maar dit is niet noodzakelijk altijd het geval. In het Bach-systeem is woede een secundaire emotie en moeten we de oorzaak nader bekijken. Woede op basis van ongeduld bijvoorbeeld heeft een andere remedie nodig, evenals die woede op basis van gevoelens van persoonlijke oneerlijkheid of onpersoonlijke onrechtvaardigheid, of wanneer er simpelweg verlies van controle is.

 

Holly is eigenlijk de remedie voor zeer negatieve, agressieve gevoelens gericht op anderen – gevoelens zoals haat, achterdocht, jaloezie, wrok. Het fundamentele probleem is een gebrek aan liefde, en de remedie werkt om onze vrijgevigheid van geest en een openheid naar anderen aan te moedigen. De essentie van Holly is Universele Liefde.

Holly voor Dieren ~

Holly wordt vaak onterecht aan agressieve paarden of andere dieren gegeven, in die mate dat sommige mensen die dieren behandelen deze remedie liever helemaal niet gebruiken. Het kan geconstateerd zijn als uw dier vooral achterdochtig is tegenover de motieven van mensen of jaloers op een nieuwkomer, maar als er bijvoorbeeld ook angstverschijnselen aanwezig zijn, zou Mimulus of Rock Rose de voorkeur hebben. Paarden zijn prooidieren en mensen zijn roofdieren, dus in de paardenwereld is angst voor mensen veel waarschijnlijker dan haat en wrok.

Waar op te letten ~

  • Aanvallen of agressie naar een ander dier, waar de aanvallen lijken te zijn bedoeld om pijn te doen in plaats van te intimideren.
  • Agressieve lichaamstaal en bedreigingen voor anderen (maar alleen als je meer waarschijnlijke oorzaken hebt uitgesloten, zoals angst of spelgedrag).
  • Aanvallen op potentiële rivalen, zoals nieuw verworven dieren.