Sweet Chestnut ~

From darkness to light

Soms lijkt het licht om je heen uit te gaan. We komen in een diepe crisis terecht die aanvoelt als het einde van alle dingen. Maar het is niet het einde; het is een nieuw begin met hernieuwd geloof. Sweet Chestnut bezit de boodschap van het hebben van vertrouwen in zelfs de donkerste tijden. Wanhoop kan je het gevoel geven dat er geen oplossing is of komt. De enige keuze die je dan hebt, is om je volledig los te laten en je eraan over te geven.

 

Sweet Chestnut (tamme kastanje) is de remedie voor mensen die de grenzen van hun incasseringsvermogen hebben bereikt. Ze hebben alle wegen verkend en zien geen uitweg meer uit hun moeilijkheden. Ze voelen dat er niets meer voor hen over is dan vernietiging en leegte en zien geen licht meer aan het eind van de tunnel. Terwijl mensen in een Gorse-toestand besluiten op te geven ondanks mogelijke oplossingen, is de persoon van Sweet Chestnut echt aan het einde van zijn latijn: die van hen is het gevoel van die verschrikkelijke, laatste wanhoop. Je voelt je leeg van binnen, hulpeloos en je weet niet meer hoe het verder moet, je staat letterlijk met je rug tegen de muur. Je wilt liever niet dat iemand dit opmerkt en je gaat deze staat van wanhoop voor iedereen in je omgeving verbergen. Je kunt het gevoel hebben bereikt dat je tot het uiterste bent gegaan met incasseren, dat een zenuwinzinking niet ver meer af is en mogelijk gaat dit gepaard met het gevoel dat je je enorm verlaten voelt door iedereen. Een sterfgeval dat je enorm heeft aangegrepen of jarenlange moeilijkheden die je moedig hebt gedragen, kunnen soms aan de oorzaak liggen van dit gevoel. Je draagt zware een innerlijke pijn!

 

In deze extreme toestand helpt de Sweet Chestnut-remedie ons om de baas te blijven over ons eigen leven en hernieuwt onze hoop en kracht. Het neemt die innerlijke leegte en diepe wanhoop weg. Herstelt hierin de balans zodat je jezelf weer kunt openen voor een ander en met deze je leed delen. Soms kan een weg vol oplossingen zelfs zichtbaar worden wanneer we dit het minst verwachten. Sweet Chestnut geeft je steun en troost en je gaat jezelf opnieuw vinden. Je gevoel van leeg zijn verdwijnt en je kunt je weer openstellen voor anderen en met hen ook je leed delen. De essentie van Sweet Chestnut helpt je te bevrijden van je wanhoop en neerslachtigheid en hoewel de omstandigheden misschien (nog) niet zijn veranderd, zal je deze nu tegemoet gaan met optimisme en gemoedsrust.

 

Tips & guidance ~

  • Grote crisis en uitdagingen bezitten ook de gave van enorme persoonlijke groei 
  • Laat innerlijke verandering gebeuren door jezelf te wijden aan iets groters
  • Kijk uit naar nieuwe hoop en mogelijkheden die binnen je situatie liggen
  • Affirmatie: Ik vind vertrouwen in de donkerste uren

 

"Bach Remedies zijn weldadig in actie, en veroorzaken geen verergering of reactie voor hun effect is om positief te stimuleren en innerlijke balans te herstellen."

Sweet Chestnut voor Dieren ~

Deze remedie wordt vaak samen met Star of Bethlehem gebruikt voor paarden en andere dieren die het leven hebben opgegeven na de dood van hun geliefde mens of een metgezel. Het kan ook worden gebruikt voor zeer zieke dieren die erg bang lijken te zijn.

 

Waar op te letten ~

  • Echt en diep lijden.
  • ernstige of terminale ziekte.
  • Ontroostbaar verdriet.
  • Dieren die alle hoop lijken te hebben verloren, waarin jezelf ook geen oplossing ziet.