Pine ~

From feeling guilty to positive self-value

Schuldgevoel kan zwaar wegen en is niet altijd even gemakkelijk op te merken. Onderliggende schuldgevoelens geven je het gevoel dat je vreugde en geluk niet waard bent. Dit resulteert in eindeloze strijd en kan zich uiteindelijk gaan uiten in fysieke symptomen en chronische ziekten. De Pine-remedie is er een die je terugbrengt naar puurheid. Als de schuld weg is, kun je jezelf toestaan om te ontvangen, te accepteren en jezelf te vergeven.

 

Pine (den) wordt gegeven aan degenen die zich schuldig voelen over dingen die zijn gedaan of juist niet zijn gedaan. In de bij Pine horende gemoedstoestand kunnen we ons zelfs schuldig voelen terwijl we nota bene niet eens invloed hadden op de oorzaak van het probleem, of we nemen de verantwoordelijkheid voor de fouten van anderen. We lijden dus onnodig. In de Pine stemming is het schuldgevoel soms zo sterk dat we de hele tijd maar "sorry" lopen te roepen.

 

Je zit continue vol zelfkritiek. Wanneer je iets prima gedaan hebt, dan zal het nog niet goed genoeg zijn, je bent nooit tevreden over je resultaten en inspanningen! Je lijdt hieronder en je geeft je van alles de schuld, ook al is deze fout te wijten aan anderen.

Maakt iemand anders een fout, dan zal je je medeverantwoordelijk voelen en de schuld op jezelf nemen. Levensvreugde staat niet echt in je “woordenboek”. Onophoudelijk zit je jezelf te verontschuldigen, zelfs voor zaken waar jij niets mee te maken hebt. Je doet uitspraken als: “ja, ik weet dat het mijn schuld is!”. Je hebt altijd het gevoel de “zondebok” te zijn.

 

Pine helpt je door je los te maken en te bevrijden van deze schuldgevoelens zodat we onze eigen vergissing inzien zonder er eindeloos over te blijven piekeren, en in plaats daarvan onze best doen de fout te herstellen. Tegelijkertijd weten we het heel goed als ons niets te verwijten valt, of als we wel degelijk onze best hebben gedaan, en daar zijn we dan tevreden over. Fouten en vergissingen die je hebt gemaakt, zie je zelf in maar je gaat ze ook accepteren zonder je schuldig te voelen of je verwijten te maken. Je negatieve oordelen gaan verdwijnen als sneeuw voor de zon! Je kan nu vergeten en vergeven.

 

Tips & guidance ~

  • Laat je schuldgevoel los, je bent onschuldig
  • Merk op hoe vaak je zegt: "Het spijt me"
  • Besef dat fouten stapstenen van het leven zijn
  • Affirmatie: Ik vergeef mezelf

Pine voor Dieren ~

Het is gemakkelijk om Pine te geven aan paarden of andere dieren die iets ‘fouts’ hebben gedaan in jouw ogen. Als je dier iets ‘verkeerd’ heeft gedaan, zoals ontsnappen of je spullen stukmaken, word je misschien boos. Het dier kan zijn hoofd naar de grond laten zakken om zijn onderwerping te tonen en je woede te kalmeren. Je denkt dat hij zich ‘schuldig’ voelt en je selecteert Pine, maar het dier denkt misschien dat hij helemaal niet iets verkeerd heeft gedaan, en als hij dat niet doet, zal Pine niets voor hem doen. Een echte Pine-staat kan moeilijk te herkennen zijn bij dieren, omdat somber en gespannen gedrag het enige bewijs is dat je hebt. Je zult moeten vertrouwen op een aantal intelligente gissingen gebaseerd op je eigen instincten en een zorgvuldige beoordeling van de situatie.

 

Waar op te letten ~

  • Gedwee gedrag als het dier iets ‘verkeerd’ heeft gedaan of als er in het algemeen iets mis is gegaan – maar onderzoek eerst uw eigen gedrag en overweeg andere remedies in plaats van Pine.