Mimulus ~

From Specific Fears to Courage

Kleine en grote angsten hinderen je zelfgroei. Trek jij je bij bepaalde benoembare dingen of nieuwe uitdaging liever terug? Dan is Mimulus de remedie die je zachtjes begeleid naar die sterke en moedige persoon die in je schuilt. Of het nou angst is voor de tandarts of spreken in het openbaar, je leert hiermee om te gaan en te herkennen dat deze soort angsten uiteindelijk maar een illusie zijn.

 

Verlegenheid lijkt op het eerste zicht niet meteen een angstsymptoom, toch kan Mimulus (maskerbloem) hiervoor worden gebruikt. Indien je snel verlegen bent, heeft dit vaak te maken met andere mensen. Wanneer je bijvoorbeeld voor een grote groep mensen moet spreken, merk je vaak dat je gemakkelijk rood word en begint te zweten. Dit heeft te maken met een zekere angst voor al die andere mensen, of gewoon angst om in het openbaar te spreken.

 

Een bijkomend symptoom van het lijden aan benoembare angst, is vaak die angst voor de buitenwereld willen verbergen. Dit komt meestal voort uit schaamte. Gedachten die kunnen voorkomen zijn: hoe kan ik bang zijn van zoiets stom? Als ik hen vertel dat ik bang ben, gaan ze me uitlachen. Natuurlijk zijn deze gedachten ongegrond, maar voor iemand met angst zijn ze vaak heel moeilijk mee om te gaan. De Bach bloesem Mimulus helpt bij het opnieuw leren dat het goed is om zo nu en dan hulp te vragen en dat men zich niet hoeft te schamen voor hun angst.

 

Je bent niet alleen! Vele mensen zijn bang voor allerhande reële dingen die we dagdagelijks kunnen tegenkomen, zoals bijvoorbeeld ziekte, pijn, ongelukken, armoede, etc. Het gaat telkens om een te benoemen angst, iets reëels, iets concreets. De angst om griep te krijgen, de angst om bedrogen te worden, de problemen die sommige mensen ondervinden als ze de lift moeten nemen of als ze een examen gaan afleggen – in al deze gevallen kan de bloesem Mimulus een grote steun betekenen! Als we er namelijk zo mee blijven doorlopen, gaat de angst op een gegeven moment als het ware ons hele leven beheersen. Deze mensen ontzeggen zich erg veel, en op de leuke momenten is er altijd wel iets wat opnieuw angst gaat veroorzaken.

 

Het inzetten en gebruik maken de van Mimulus-remedie maakt de moed en kracht die in ons sluimeren wakker, waardoor we de beproevingen van alledag zonder angst tegemoet kunnen zien.

 

Tips & Guidance ~

  • Stel jezelf de vraag: Wat is het meest vreselijke wat zou kunnen gebeuren
  • Praat met iemand over deze angsten, het kan echt helpen om hierin een nieuwe perspectieven te krijgen.
  • Herken wanneer je de moed hebt een specifieke angst te overwinnen.
  • Affirmatie: Ik ben dapper en zet de volgende stap

 

“Bach Remedies zijn weldadig in actie, en veroorzaken geen verergering of reactie voor hun effect is om positief te stimuleren en innerlijke balans te herstellen.”

Mimulus voor Dieren ~

Paarden en andere dieren die meer verlegen en timide zijn of angst hebben voor dingen die je kunt benoemen, zijn in feite de voorwaarden voor een Mimulus-onbalans. Ze zijn bijvoorbeeld bang voor luide geluiden, vuurwerk, een bepaalde hoek, flapperend plastic, water, vreemden, de dierenarts, enz. Andere tekenen zijn dieren die kunnen gaan trillen of vluchten wanneer ze worden geconfronteerd, of nerveus worden in rusteloze situaties, of dieren die angstig reageren tegenover andere dieren, objecten of specifieke situaties. Dit is ook vaak het geval bij getraumatiseerde dieren en hebben dan ook een behoefte aan Star of Bethlehem en misschien ook andere remedies.

De essentie van Mimulus is dat het door de tijd heen de moed en het vertrouwen van je dier zal terugwinnen, wat hen zal helpen van het leven te genieten en zich openstelt voor nieuwe avonturen die ze met moed zullen aangaan. Als ze eenmaal in balans zijn, kunnen ze op een positieve manier leren, ontwikkelen en groeien.

 

Waar op te letten ~

  • Angstig lichaamstaal, zoals hoofdschuddend, ineenkrimpend en brede of rollende ogen en met de staart tussen de benen.
  • Op angst gebaseerde agressie, zoals achterwaarts, uithalen of trappen met de achterbenen.
  • Pogingen om specifieke personen of situaties te vermijden, zoals de dierenarts, hoefsmid of de paardentrailer ingaan.
  • Dieren die gaan wanneer er een onverwacht geluid is.
  • Weerstand tegen vreemden, andere dieren, enz.