Gentian ~

From discouragement to trust

Teleurstelling en tegenslagen in het leven kunnen ons in een staat van negativiteit achterlaten. Mopperend en peinzend verblijven we in deze toestand en schilderen het leven in een grijs. Gentian brengt die negatieve houdingen in evenwicht door je te verbinden met je hogere zelf, wat een nieuw gevoel van optimisme geeft. Conflicten en problemen kunnen nu worden gezien als een kans om te groeien. In plaats van de tegenslagen te zien, zie je nieuwe mogelijkheden.

 

Gentian (gentiaan) is voor die relatief milde neerslachtigheid die we soms voelen als er iets misgaat. We missen een bus; zakken voor een examen; missen een kans: het slaat ons terug. Vaak heft het gevoel vanzelf op, maar de remedie kan worden gebruikt om het gevoel eerder op te heffen, zodat we dingen zelf recht kunnen zetten in plaats van alleen te hopen dat ze dat zullen doen.

 

De zogenoemde Gentiaan-typen zijn snel ontmoedigd, eerder pessimistisch en neerslachtig. Vaak is de oorzaak van deze neerslachtige gevoelens bij jezelf wel bekend. Vaak is er maar een geringe vertraging in de vooruitgang nodig of moet er maar een kleine hindernis genomen worden, om je aan het twijfelen te brengen. Je wilt werkelijk alles kunnen beredeneren en verstandelijk kunnen bevatten. Uiteraard is er helemaal niets mis met een gezonde dosis scepsis, doch moet je er voor waken dat dit niet ontaardt in een continu twijfelen aan alles en iedereen. Op die manier raak je immers de verbinding met jezelf kwijt. Als uitspraken als “ik wist wel dat het niets zou worden” of “zie je wel dat het fout gaat” je bekend in de oren klinken, kan Gentian allicht een goede en eenvoudige oplossing zijn voor jou.

 

de essentie van Gentian helpt je het inzicht te geven dat je, ongeacht het resultaat, niet kan falen wanneer je doet wat in je vermogen ligt. Het kan zeer nuttig zijn voor mensen die moedeloos worden door bijvoorbeeld een langdurige of terugkerende ziekte, of voor kinderen of jongeren die ontmoedigd zijn vanwege hun schoolwerk. Geen hindernis zal nog te groot zijn, geen taak te moeilijk om aan te pakken. Je zal je er uiteindelijk bewust van worden dat alle moeilijkheden uiteindelijk overwonnen zullen worden. Je wordt weer optimistisch met vertrouwen en moed. Tegenslagen zijn geen aanleiding meer voor een grote terugval, maar worden aanvaard in het besef dat het leven eigenlijk niet meer is dan een leerschool. Je kan immers ook van vervelende gebeurtenissen leren, zolang je maar vertrouwt op het feit dat er altijd nog licht en hoop is.

 

Tips & guidance ~

  • Deel je nieuwe positieve houding met de mensen om je heen en zie wat voor verschil het maakt
  • Go with your own flow - antwoorden komen vanzelf
  • Probeer (desnoods gespeeld) positief te zijn, zelfs als je daar geen zin in hebt
  • Affirmatie: Ik zie in alles de diepere betekenis

 

“Bach Remedies zijn weldadig in actie, en veroorzaken geen verergering of reactie voor hun effect is om positief te stimuleren en innerlijke balans te herstellen.”

Gentian voor Dieren ~

Gentian kan effectief zijn als er iets is misgegaan in het leven van je paard, of ander dier, en reageert door verlies vanuit het hart (teleurstelling). De oorzaak van het probleem kan van alles zijn, van het missen van een standaard traktatie tot het ontstaan van een ernstig en pijnlijk medisch probleem.

 

Waar op te letten ~

  • Dieren die reageren op tegenslagen door zich terug te trekken of moedeloos te worden.
  • Dieren die geneigd lijken om gemakkelijk op te geven als ze ziek worden.