Cherry Plum ~

From emotional tension to ease

Als de storm van emoties van binnen zo sterk is dat je bang bent dat het je zal wegblazen, is controle nemen door die emoties te onderdrukken niet de beste manier om ermee om te gaan.

In plaats van te proberen de chaos te vermijden, kun je er beter dapper middenin duiken. Cherry Plum is daarvoor de remedy om in te nemen. Het is als de parachute die ervoor zorgt dat je in de lucht blijft zweven in plaats van neerstorten. Stel jezelf open voor alles wat gevoeld wil worden en druk je emoties uit voordat ze je volledig overnemen en je de controle verliest. Overweldigende emoties hebben een uitlaat nodig om vrij te zweven!

 

Mensen die Cherry Plum (kerspruim) nodig hebben, worden gekenmerkt door een angst voor het innerlijke loslaten. Je bent bang om dingen te doen die je eigenlijk niet wilt doen, maar die toch door je hoofd blijven “spoken”. Je leeft als het ware op een innerlijke tijdbom – of hebt toch tenminste dit gevoel. Je bent dus letterlijk bang om de controle over jezelf te verliezen, om dingen te gaan doen die je niet wil, zelfs om gewelddadig te worden. Tot op het wanhopige af probeer je die gedachten niet in het bewustzijn toe te laten, maar zoals zo vaak heeft dat een omgekeerd effect: door het verdringen krijgen ze een soort van innerlijke tegendruk. Het is door deze confronterende situatie dat de gevoelens van angst ontstaan. Immers, hoe harder je iets tracht te bestrijden, hoe harder het je vaak zal gaan achtervolgen! 

Cherry Plum is een angstremedie. Net zoals kinderen schrikken van hun eigen driftbuien, kunnen zowel mens als dier hysterisch en doodsbang worden gemaakt als hun frustratie de overhand krijgt.

 

Het positieve vermogen van Cherry Plum zorgt er voor dat je met een kalme, heldere geest  opnieuw in staat bent om op een rationele manier te denken en te handelen. Cherry Plum geeft je het vermogen in jezelf terug en maakt dat je weer een bepaalde afstand van de dingen kan bewaren.

 

Ook is Cherry Plum de remedie in geval men de zelfcontrole al had verloren, want dan gaat het om de angst- en schuldgevoelens die in dergelijke situaties opduiken. Denk maar aan de angst van een klein kind dat boos en wild aan het krijsen is. Ook dat hoort bij toestand voor de Cherry Plum.

Cherry Plum is dan ook een van de ingrediënten van de originele RESCUE van dr. Bach, die hij samenstelde voor noodgevallen.

 

Tips & guidance ~

  • Dans, zing, spreek, schrijf en uit dat wat er van binnen speelt
  • Probeer het gevoel te benoemen die je zo overweldigd
  • Laat de spanning los door te gaan bewegen (wandelen, sporten)
  • Affirmatie: Ik blijf in balans onder extreme stress

 

"Bach Remedies zijn weldadig in actie, en veroorzaken geen verergering of reactie voor hun effect is om positief te stimuleren en innerlijke balans te herstellen."

Cherry Plum voor Dieren ~

Het positieve potentieel van Cherry Plum is het dier dat een rustige geest heeft en rationeel kan denken en handelen. Cherry Plum biedt uithoudingsvermogen en mentale kracht, zelfs in extreme omstandigheden.

 

Waar op te letten ~

  • Dieren die zichzelf verwonden, bijvoorbeeld zichzelf kapot krabben, in hun flanken bijten of zich rond de stal werpen, vooral wanneer het gedrag dwangmatig of manisch lijkt.
  • Dieren die in paniek raken en alles doen om te ontsnappen, ongeacht het risico om zichzelf te verwonden.
  • Dieren die slaan met hun voorbenen of bijten, en dan meteen bang lijken voor wat ze zojuist hebben gedaan.
  • Ongecontroleerde aanvallen op kleinere dieren of andere paarden